Konferans Koltuğu

Konferans Koltuğu; Konferans salonlarında kullanılan, dinleyicilere ve protokol üyelerine yönelik olarak hazırlanan, rahat ve işlevsel koltuk modellerine denir.

Tüm kurumsal binalarda toplu görüşmelerin yapılabilmesi maksadıyla bir toplantı, konferans ya da seminer salonu bulunur. Burada misafirlere tahsis edilecek olan koltukların özenle seçilmesi gerekir.

Doğru seçilen ürünler sayesinde ilgili salonda gerçekleştirilecek olan sunumlar çok daha kaliteli ve başarılı olacaktır.

Dinleyiciler ne kadar rahat ve düzgün bir pozisyonda otururlarsa, algı kapasiteleri de o kadar artmış olacaktır.

Özel üretim koltuklara kalemlik, not sehpası, bardaklık ve kolçak gibi ekstra parçalar eklenerek müşterilerin istekleri doğrultusunda en iyi şekilde hizmet sunabilecek koltuklar ya da sandalyeler üretilmektedir.

Burada en önemli ölçüt; bu salonların kullanım amaçlarına uygun ihtiyaçları ve müşterilerin kullanım amaçlarına uygun salonlara sahip olmasıdır.

Konferans Koltuğu Nasıl Yapılır?

Konferans koltuğunun üretim süreci kalite düzeyine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fabrikasyon koltukların tüm parçaları üretilir ve müşterinin talebine göre uygun şekilde kurulum yönergeleri oluşturularak montaj gerçekleştirilir. Üst kalite koltuk siparişlerinde ise üretim ve yapım süreci değişkenlik gösterir.

Dikişleri el ile yapılan, kumaş gergileri el ile ayarlanan birçok farklı özel üretim salon koltuğu modeli bulunmaktadır. Günümüzde yaygın olarak okullarda, devlet kurumlarında ve şirketlerde kullanılan konferans koltukları ise montaja hazır parçaların müşteri talebine uygun renk ve biçimlerde seçilerek bir araya getirilmesi neticesinde oluşturulur.

Konferans koltuğu parçaları ahşap ya da plastik olabilir. Özellikle sırt kapaması ve kolçak gibi parçalarda kalite yükseldikçe ahşap malzemeler kullanılmaktadır. Orta kalite ekonomik ürünlerde ise kumaş kaplı yumuşak plastikler tercih edilmektedir.

En uygun fiyatlı modellerde ise ham plastikten üretilen parçalar tercih edilmektedir. Aynı şekilde kumaş kalitesinde de ürün fiyatı arttıkça plastik katkısı azalan kumaşlar tercih edilmektedir. Bu sayede dinleyicilerin saatler süren konferanslarda otururken terlememeleri sağlanmaktadır.

Terletmeyen konferans koltukları günümüzde çokça tercih edilmektedir. Konferans salonlarında kullanılan koltuk ve benzeri mobilyaların vida, conta, tekerlek ve oynar aksamlı temel parçaları ise çelik olabilir. Alüminyum, pirinç ve nikel alaşımlar da yer yer tercih edilmektedir. Bu parçaların zamanla deforme olmaması ve paslanmayacak şekilde uzun süre kullanılabilmesi hedeflenmektedir.

Konferans Salonu Koltukları Nerelerde Üretilir?

Günümüz Türkiye’sinde birçok farklı sanayi bölgesinde konferans salonu mobilyasına dair imalat çalışmaları yapılmaktadır. İstanbul, Bursa ve Ankara bu üretim alanlarının başında gelmektedir. Burada fabrikalar aracılığıyla üretilen farklı renk, biçim ve kalitedeki parçalar markalara sağlanarak bayilere gönderilmektedir.

Bayiler ise bu parçaları müşterilerin istedikleri ürünler doğrultusunda birleştirerek montaj gerçekleştirmektedir. Üretim kadar montaj süreci de önemlidir. Konferans koltuklarının kullanım alanları yalnızca toplantı salonları değildir. Sinema ve seminer salonları gibi farklı amaçlara hizmet eden alanlarda da bu koltuklar aktif olarak kullanılmaktadır.

Ürünlerin uzun ömürlü olabilmesi ve misafirlerin rahatça ağırlanabilmesi için montajın belli bir kalite ve özveri ile yapılması gerekir. Her bayi yapacağı montaj için ücret talebinde bulunabilir. Toptan konferans koltuğu alımında koltuk montaj ücretine istinaden büyük indirimler yapılabilir.

Konferans Salonu İçin Koltuk ve Sandalye Üretim Aşamaları

Her marka ve modelin imalat basamakları farklıdır ancak belli bir fiyat aralığında bu sürecin birçok markada benzerlik gösterdiğini ifade edebiliriz. Yerli parçalarla üretilen konferans salonu koltukları için de yabancı menşeli koltuklar için de benzer aşamaların takip edildiğini söyleyebiliriz.

Genel hatlarıyla özetlemek gerekirse bir seminer salonu koltuğu için sıralanabilecek üretim aşamaları şunlardır: Hammadde Temin ve Tasnif Süreci: Markalar hedefledikleri koltuk kalitesine göre gereken ahşap, plastik, metal ve kumaş hammaddeleri temin ederler. Bu temin sürecinden sonra tüm ürünler kalite standartlarına göre ayrılır ve kalıp atölyelerine gönderilir. Bu aşamaları bazı hizmet sağlayıcılar tarafından toptan tek seferde sipariş usulüyle tamamlayan konferans koltuğu markaları da bulunmaktadır.

En nihayetinde üretilen temel parçalar kalite statülerine göre gruplanır ve oluşturulabilecek konferans koltuğu modelleri sıralanarak ürün katalogları oluşturulur.

Ön Montaj ve Dikiş

Elde edilen parçalar basitçe bir araya getirilir. Bu aşamada özellikle insan eliyle montajı yapıldığında sorun çıkarabilecek olan parçaların bir araya getirilmesi hedeflenir.

Oynar parçalar kontrol edilir ve gerekirse kalıp atölyelerine geri dönüş sağlanarak üretim sorunları giderilir. Sırt kısmının sünger ve kumaşları bu aşamada monte edilebilir. Ardından oturma kısmı ile olan birleşim ilgi bayi tarafından ürünün konumlandırılacağı salonda yapılmaktadır. Bu sayede kargo masrafları en aza indirilmektedir.

Montajı yapılmış konferans koltuğunun nakliyesi çok daha pahalı olacaktır. Bu nedenle demonte şekilde bayilere gönderim sağlanmaktadır. Bazı konferans koltuklarında zımba ile kumaşların sabit kalması sağlanır. Zımba ile kumaşı ile sabitlenen ucuz konferans koltukları çabuk yıpranacakları göz önünde bulundurularak üretilir.

Okullar bu koltuklar için makul birer kullanım alanıdır. Daha üst fiyattaki pahalı ve kaliteli konferans koltukları ise dikiş yapılarak kumaşlar ile buluşturulur. Dikiş ve kumaş kalitesi arttıkça ürün maliyeti ve işçilik masrafı da artmaktadır.